Co można jeść na diecie niskowęglowodanowej?

Co można jeść na diecie niskowęglowodanowej?

Dieta niskowęglowodanowa polega na zastąpieniu pokarmów bogatych w węglowodany pokarmami o niskiej zawartości węglowodanów. Dieta obejmuje również warzywa i inne produkty spożywcze o wysokiej zawartości białka. Węglowodany powinny stanowić około 45 do 65% całkowitego dziennego spożycia kalorii. W diecie niskowęglowodanowej dzienne spożycie węglowodanów często wynosi mniej niż 26% (130 gramów) dziennie. Osoby, które podejmują się tej diety, szukają pomysłów na potrawy niskokaloryczne, często zadają sobie pytanie: co można jeść na diecie niskowęglowodanowej?

Dieta niskowęglowodanowa - produkty, których należy unikać

Dieta niskowęglowodanowa wymaga produktów o niskiej zawartości węglowodanów. Nakłada ograniczenia na potrawy, które spożywamy. W diecie niskowęglowodanowej należy unikać węglowodanów rafinowanych, takich jak cukier czy biała mąka. Tego typu węglowodany są często dodawane do przetworzonej żywności. Przykładami żywności z rafinowanymi węglowodanami są:

  • Chleb pszenny
  • Makaron
  • Pączki
  • Ciasteczka
  • Słodycze
  • Cukierki
  • Batony
  • ciastka
  • słodkie napoje
  • cukier

W diecie niskowęglowodanowej należy również unikać produktów takich jak:

  • Gotowany ryż
  • Ziemniaki
  • Burak czerwony
  • Słodkie ziemniaki
  • Większość owoców (w tym banany i winogrona)
  • Marchewki
  • Seler zwyczajny
  • Brukiew
  • Cebula
  • Piwo

Widząc powyższą listę osoby, które zamierzają przejść na tego typu dietę, prawdopodobnie poczuły lekkie zniesmaczenie i nadal zastanawiają się, co można jeść na diecie niskowęglowodanowej. Czy nie jest to zbyt restrykcyjna dieta? Czy dam sobie z nią radę?

Dieta niskowęglowodanowa - produkty, które należy wybierać

Dieta niskowęglowodanowa zazwyczaj koncentruje się na białkach i warzywach, ogranicza ziarna, czasami orzechy i nasiona. W zależności od porcji węglowodanów niektóre plany diety niskowęglowodanowej dopuszczają niewielkie ilości owoców, produktów pełnoziarnistych. Przykładowo możesz jeść owoce, takie jak awokado, jagody i brzoskwinie, ale tylko w niektórych dietach niskowęglowodanowych. Ale w takim razie co można jeść na diecie niskowęglowodanowej? Czy można jeść warzywa, a jeśli tak, to jakie?

Dieta niskowęglowodanowa produkty, które możesz spożywać:

  • Jajka
  • Mięso
  • Ryby
  • Tłuszcze naturalne (takie jak oliwa z oliwek)
  • Warzywa nieskrobiowe

Do warzyw niskoskrobiowych zaliczamy:

  • Brokuły
  • Szpinak
  • Sałatę
  • Szparagi
  • Cukinię
  • Kalafior
  • Kapustę
  • Oliwki
  • Pomidory
  • Bakłażany
  • Jarmuż
  • Ogórki
  • Paprykę
  • Brukselki
  • Zielone fasolki
  • Pory
  • Cebulę.

Dieta niskowęglowodanowa efekty

Osoby, które decydują się na tego typu tryb życia, często kierują się efektami diety niskowęglowodanowej. Podejście tego typu opiera się na przekonaniu, że zmniejszenie spożycia węglowodanów ostatecznie obniży poziom insuliny w organizmie. Stały niski poziom insuliny poprawia funkcje kardiometaboliczne. Ponadto dieta niskowęglowodanowa i efekty, które wywołuje to szybka utrata wagi i mniejsze wahania poziomu cukru. Jest to bardzo ważne, ponieważ dzięki niej czujemy się najedzeni i eliminujemy podjadanie przekąsek. Ta dieta jest bogata w białka i dobre tłuszcze, dlatego niekiedy jest nazywana dietą białkowo-tłuszczową.

Dieta niskowęglowodanowa skutki uboczne

Dieta niskowęglowodanowa ma oczywiście swoje skutki uboczne, które powinny być wcześniej dokładnie poznane. Niestety jeśli nieodpowiednio wprowadzisz tego typu dietę, możesz zaobserwować u siebie zaparcia skurcze mięśni, ból głowy. Niekiedy czasami drastyczne ograniczenie spożycia węglowodanów powoduje również stan ketozy, czyli stan, w którym tłuszcze przekształcają się w ketony. Jeśli do tego dojdzie, możesz spodziewać się nieświeżego oddechu, zmęczenia, bólu głowy i osłabienia. Dieta niskowęglowodanowa — skutki uboczne są spowodowane nagłą i drastyczną redukcją węglowodanów. Jeśli cierpisz na jakiekolwiek istniejące wcześniej schorzenia, nie stosuj takich modnych diet bez zasięgnięcia opinii eksperta od lekarza i zarejestrowanego dietetyka.