Azja Południowo-Wschodnia to region, w którym nie tylko architektura, ukształtowanie terenu i kultura warte są dogłębnej eksploracji. Jeśli nie masz czasu na podróżowanie, koniecznie podbij tereny, testując kubki smakowe na zupełnie nowe, nieznane doznania!
Pochodzenie i produkcja sosu rybnego
Jak już wspomniałam, produkt wykorzystywany jest powszechnie w kuchni dalekowschodniej. Jest słony i intensywny w smaku. Dodaje więc potrawom wyrazistości. Powstaje w wyniku fermentacji ryb i wody ze sporą dawką soli. Sos rybny fermentuje w beczkach, na skutek działalności wysokiej temperatury. Kiedy przyjmuje postać płynną, a produkty wydobywają swój niezwykły aromat, rozlewany jest do szklanych buteleczek. Przyjmuje on wyraźny, bursztynowy kolor. Na polskim rynku, najpowszechniejszym produktem jest sos rybny House of Asia.
Jak wykorzystać sos rybny House of Asia w kuchni?
Dzięki swojemu naturalnemu pochodzeniu, krótkiej liście składników, produkt może gościć w naszej diecie relatywnie często. Pamiętaj jednak, że sos rybny House of Asia jest bardzo słony a co za tym idzie, wyciąa znaczną część wody z naszego organizmu. Sosu rybnego House of Asia używamy w towarzystwie noodli, makaronu ryżowego czy owoców morza. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek zup, mięs i ryb. Intensywny i skoncentrowany w smaku podkreśli jakość dań, podobnie jak ciemny sos sojowy. Koniecznie dodaj go do swojej listy zakupów i ciesz się nowymi, kulinarnymi podbojami!