Olej ze słonecznika – do czego go używać i jakie ma właściwości?

Olej ze słonecznika – do czego go używać i jakie ma właściwości?

Jednym ze zdrowych tłuszczów, które możemy wykorzystywać w naszej codziennej diecie, jest olej ze słonecznika. Od razu na wstępie chcemy zaznaczyć, że mamy tutaj na myśli olej zdrowy, naturalny, wytłaczany tradycyjnymi metodami - tylko przy zachowaniu odpowiednich warunków, olej nie traci swoich właściwości i jest dla nas zdrowy. Jakie witaminy posiada olej słonecznikowy i jak go wykorzystać? Zapraszamy do lektury!

Bogactwo witamin i kwasów tłuszczowych

Czy wiesz, że olej ze słonecznika posiada największe stężenie witaminy E spośród wszystkich olei roślinnych? Dodatkowo zawiera także witaminę A, pomocną przy zwalczaniu wirusów i bakterii i wspierającą układ odpornościowy. Jest także źródłem witaminy B oraz kwasów tłuszczowych Omega 3, Omega 6 i Omega 9, które są niezbędnym składnikiem codziennej diety.

olej ze słonecznika

Jak wykorzystać olej ze słonecznika?

Odpowiedź na to pytanie może być nieco zaskakująca - olej ze słonecznika sprawdzi się nie tylko do gotowania! Oczywiście podstawowym zastosowaniem jest dodawanie oleju do naszych dań, np. w postaci dressingu do sałatki. Spożywając olej w takiej postaci, możemy czerpać z jego prozdrowotnych właściwości "od środka". Jednak mało kto wie, że olej słonecznikowy może także pomóc od zewnątrz, np. przy problemach skórnych. Możesz posmarować nim np. wysuszone miejsca - głęboko nawilży twoją skórę oraz przyspieszy regenerację ran.