Czy jest coś lepszego niż smażone potrawy? Niezależnie od tego, czy są to frytki, skrzydełka z kurczaka czy krążki cebulowe, niektóre z naszych ulubionych przysmaków są przygotowywane w garnku z gorącym bulgoczącym olejem. W końcu czego tu nie pokochać w super chrupiąca konsystencji i charakterystycznym smaku smażonych potraw? Zastanówmy się jednak na jakim oleju najlepiej smażyć potrawy.
Różne rodzaje olejów
Ale jeśli chcesz spróbować swoich sił w robieniu smażonych pikli w domu lub chcesz przygotować chrupiącego kurczaka czy inny rodzaj mięsa musisz wiedzieć, który olej najlepiej nadaje się do smażenia. Zgadza się – nie wszystkie oleje są takie same. Podczas gdy niektóre oleje są najlepsze do smażenia na głębokim tłuszczu, inne sprawdzą się lepiej do smażenia płytkiego.
Wskazówki na jakim oleju najlepiej smażyć
W dzisiejszych czasach zdumiewające jest, jak wiele rodzajów oleju można znaleźć w supermarkecie czy w sklepach online – od olejów neutralnych, takich jak olej rzepakowy i olej roślinny, po oleje aromatyczne, takie jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ale to nie wszystko! Istnieją również oleje specjalistyczne, takie jak olej z pestek winogron, olej kokosowy, olej słonecznikowy i wiele innych. Na jakim oleju najlepiej smażyć? Jeśli chodzi o smażenie na oleju, należy pamiętać o dwóch ważnych czynnikach: smaku i temperaturze dymienia. Każdy neutralny olej o wysokim punkcie dymienia będzie lepszy do głębokiego smażenia, ponieważ może gotować się w wyższych temperaturach bez nadawania zbyt dużego smaku przygotowywanym potrawom.