Czy wiesz na jakim oleju najlepiej smażyć potrawy?

Czy wiesz na jakim oleju najlepiej smażyć potrawy?

Czy jest coś lepszego niż smażone potrawy? Niezależnie od tego, czy są to frytki, skrzydełka z kurczaka czy krążki cebulowe, niektóre z naszych ulubionych przysmaków są przygotowywane w garnku z gorącym bulgoczącym olejem. W końcu czego tu nie pokochać w super chrupiąca konsystencji i charakterystycznym smaku smażonych potraw? Zastanówmy się jednak na jakim oleju najlepiej smażyć potrawy.

Różne rodzaje olejów

Ale jeśli chcesz spróbować swoich sił w robieniu smażonych pikli w domu lub chcesz przygotować chrupiącego kurczaka czy inny rodzaj mięsa musisz wiedzieć, który olej najlepiej nadaje się do smażenia. Zgadza się – nie wszystkie oleje są takie same. Podczas gdy niektóre oleje są najlepsze do smażenia na głębokim tłuszczu, inne sprawdzą się lepiej do smażenia płytkiego.

Gotowanie dla siebie i dla bliskich: Na jakim oleju najlepiej smażyć?

Wskazówki na jakim oleju najlepiej smażyć

W dzisiejszych czasach zdumiewające jest, jak wiele rodzajów oleju można znaleźć w supermarkecie czy w sklepach online – od olejów neutralnych, takich jak olej rzepakowy i olej roślinny, po oleje aromatyczne, takie jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ale to nie wszystko! Istnieją również oleje specjalistyczne, takie jak olej z pestek winogron, olej kokosowy, olej słonecznikowy i wiele innych. Na jakim oleju najlepiej smażyć? Jeśli chodzi o smażenie na oleju, należy pamiętać o dwóch ważnych czynnikach: smaku i temperaturze dymienia. Każdy neutralny olej o wysokim punkcie dymienia będzie lepszy do głębokiego smażenia, ponieważ może gotować się w wyższych temperaturach bez nadawania zbyt dużego smaku przygotowywanym potrawom.