Dieta przy chorobie Hashimoto – jak złagodzić objawy choroby, dzięki diecie?

Dieta przy chorobie Hashimoto – jak złagodzić objawy choroby, dzięki diecie?

Hashimoto to przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy. Całkowite wyleczenie tej choroby nie jest możliwe, jednak dzięki odpowiedniej diecie możemy złagodzić objawy choroby i doprowadzić ją do stanu remisji. W dzisiejszym wpisie podpowiemy Wam, jak powinna wyglądać dieta przy chorobie Hashimoto, jakich produktów należy unikać, a po jakie sięgać częściej, aby czuć się lepiej. Serdecznie zapraszamy!

Dieta przy chorobie Hashimoto - jakie produkty należy spożywać?

Dieta przy chorobie Hashimoto powinna być bogata w żelazo, selen, cynk, a także w produkty zawierające duże ilości witaminy D oraz B12. Z tego względu osoby cierpiące na tę chorobę, powinny często sięgać po ryby, orzechy, mięso, jaja, czy warzywa i owoce. Bardzo ważne jest również to, aby zadbać o odpowiednią ilość błonnika pokarmowego w diecie, który odpowiednio reguluje perystaltykę jelit.

Dieta przy chorobie Hashimoto powinna być odpowiednio dobrana i zbilansowana

Jakich produktów unikać przy tej chorobie?

Do produktów, których należy unikać przy tej chorobie, zaliczamy przede wszystkim żywność typu fast-food i wszelkie wysokoprzetworzone produkty. Dieta przy chorobie Hashimoto powinna wykluczać również słodycze, lody, słone przekąski, słodkie napoje gazowane czy energetyzujące. Osoby cierpiące na tę chorobę powinny również unikać produktów zawierających gluten, gdyż mogą one przyczyniać się do powstawania przeciwciał, atakujących tkankę tarczycową. Do produktów, które powinno się również wykluczyć z diety przy chorobie Hashimoto, należy żywność zawierająca soję, ponieważ może ona zaburzać gospodarkę hormonalną.