Dieta dyniowa – sposób na oczyszczenie organizmu

Dieta dyniowa – sposób na oczyszczenie organizmu

Dynia zwykle kojarzy nam się z jesienią czy efektownymi lampionami wykonywanymi na święto Halloween. Coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się też dieta dyniowa, która posiada wiele cennych właściwości, mających bardzo dobry wpływ na nasz organizm. W dzisiejszym wpisie przedstawimy Wam kilka najważniejszych zalet tego warzywa, a także podpowiemy, jak można wykorzystać go w kuchni. Serdecznie zapraszamy!

Jakie właściwości ma dieta dyniowa?

Dieta dyniowa właściwości

Dieta dyniowa może dostarczyć naszemu organizmowi wiele wartości odżywczych w postaci składników mineralnych oraz witamin. Posiada ona szereg właściwości leczniczych. Wykorzystywana jest m.in. w leczeniu stanów zapalnych pęcherza moczowego i nerek, przy zapobieganiu cukrzycy, a także w przebiegu chorób reumatycznych. Pestki dyni zapobiegają rozwojowi miażdżycy, a ponadto wykorzystywane są przy leczeniu trądziku czy wzmacnianiu kondycji włosów i paznokci. Dynia wykorzystywana jest nie tylko w diecie, ale także do produkcji kosmetyków. Olejek z pestek dyni wykazuje bowiem właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające. Świetnie sprawdza się przy pielęgnacji każdego rodzaju cery, jako olejek do masażu czy w profilaktyce i leczeniu rozstępów.

W jaki sposób włączyć dynię do swojej diety?

Istnieje wiele sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem tego warzywa. Dieta dyniowa najczęściej stosowana jest w okresie od września do stycznia, gdyż właśnie wtedy najłatwiej możemy dostać to warzywo w sklepach. Świetnie sprawdzi się w formie pysznej, aromatycznej zupy krem, ciasta czy jako dodatek do gulaszu. Możliwości są nieograniczone!